Постигнат първи успех за работещите в спешните центрове в страната! Избрана

                 Уважаеми колеги,

 

            След започване на днешния протест пред Министерство на здравеопазването, на който бе изграден и палатков лагер, министъра прие протестиращите, като на срещата ясно бяха поставени причините, довели до провеждането на протеста. Първото от исканията бе за категорията труд, като министъра категорично подкрепи исканията на протестиращите и добави, че започва процедура по приемане на първа категория труд. В протеста се включиха и над 60 Филиала на спешна медицинска помощ, за да защитят своите искания, като очакваме утре Филиалите да бъдат над 150, а през следващите дни да се включат и останалите филиали. Вече не става въпрос за Еврозоната, а обещанията са, че Бюджет 2024 ще бъде основен приоритет на Министерство на здравеопазването, а има възможност, ако все повече работещите ще включат в подкрепа, исканията да станат приоритет за настоящия Бюджет само след 10 дни. Министъра на здравеопазването – проф.Хинков поиска от нас в най-кратки срокове да му предоставим реалните искания, както и предложенията на заетите в Центровете за спешна медицинска помощ. До трайно уреждане на исканията ще се търси компенсация чрез ДМС за шофьорите.

            Тук е мястото да Ви информираме, че проблема в ЦСМП – Пазарджик, относно новооткрития филиал в Сърница ще бъде разрешен и ще бъдат отпуснати допълнителни средства за новите щатни бройки.

            На срещата още поставен въпроса и за увеличаването на средствата за издръжка, тъй като тяхната стойност не е променяна от 2015 година, като в тези допълнителни средства да се включат разходите за храна и работно облекло. Обсъден бе и проект „Подкрепа за развитие на системата на спешна медицинска помощ“ и това, че в момента претърпява крах и следва да бъдат върнати отпуснатите от Европейския съюз 80млн.лв. Министерство на здравеопазването в лицето на проф.Хинков се ангажира да бъдат отпуснати 80млн. лв. от Държавния бюджет за подобряване условията на труд на заетите в различните Центрове за спешна медицинска помощ. Всичко това се случи още в първия ден от започване на протестните действия, като ако искаме тези обещания да станат реалност протестите пред Министерство на здравеопазването ще продължат, а от вторник (11.07.2023г.) протестите ще пренесат пред Народното събрания.

            Приканваме всички работещите в системата на Спешна помощ да бъдат съпричастни и да излизат в 11:00часа всеки ден, без събота и неделя, пускайки сирените на линейките, като през това време ще се готвим за провеждане на Национален протест, за който ще Ви информираме допълнително .