Синдикалист или капиталист?! Туй е въпросът! Избрана

Новината, с която в последните дни ни заливат медиите е, че Пламен Димитров – председателя на КНСБ става член на Съвета на директорите на „Албена“ АД, а българските трудещи се се питат дали това е възможно и дали става въпрос за същия човек. Да, това в България е възможно и става въпрос за същия човек.

А на въпроса дали е синдикалист или капиталист, нашият отговор е, че е КАЗИОНЕН СИНДИКАЛИСТ.

Този въпрос не стои пред нас и нищо не ни изненадва, защото отдавна алармираме що за синдикалисти са братята и сестрите от КНСБ и „Подкрепа“.

Не случайно, години наред, когато говорим за тези „бизнесмени“ казваме, че са казионни синдикати. Държавата отдавна си ги е приватизирала, за да я слушкат и да бъдат лява патерица на властта. За тях държавата добре се е погрижила като им е предоставила безвъзмездно имущество за стотици милиони лева /сгради, офиси и пр./, неконтролируем достъп до еврофондове, участие в бордове на директори и ръководни длъжности в държавни предприятия и агенции, в НОИ, НЗОК и пр. Разрешила им е застрахователни дружества и ВСК-си да се изявяват и като банкери, на ръба на закона. И всичко това срещу едно условие – да слушкат който е на власт, което ги превръща в синдикални пудели, удобни за управляващи и работодатели.

След като държавата им е поднесла всичко на тепсия, дала им е възможност да бъдат и „бизнесмени“, след като са част от управлението на държавата, българските трудещи се трябва да знаят, че те отдавна са съпричастни към бедността и мизерията срещу които уж трябва да се борят.

След като служат вярно на управляващите, защо да не служат вярно и на работодатели и олигарси, да са партньори и да имат общ бизнес. Нали са си заедно в тристранката – казионни синдикати, държава, работодатели.

Във въпросното „Албена“ АД шефа на КНСБ ще бъде рамо до рамо с председателя на една от работодателските организации Радосвет Радев и двамата като работодатели, и много странно за чии интереси ще работи и ще защитава г-н Димитров –интереса на работещите или интереса на работодателя?! Да припомним, че там работещите са масово на минимална работна заплата и на срочни договори само за летния сезон, след което ги освобождават. Но, това не пречи въпросният „синдикалист“ да бъде с постоянно възнаграждение от три месечни брутни заплати! Като обръщаме внимание, че когато говорим за брутна заплата, тя е в пъти повече от минималната заплата. Ни срам, ни морал! От къде ли пък такива човешки качества в казионен синдикалист – капиталист?!

Та нима не е така и с Екатерина Йорданова председател на Транспортния синдикат на КНСБ и общински съветник от ГЕРБ в Столичен общински съвет – и тя се чуди кого да представлява и чии интереси да защитава – на транспортните работници или на кмета.. Много пъти сме поставяли и въпроси чии интереси защитава вицето на „Подкрепа“ Партениотис като председател на Съвета на директорите на В и К – Бургас.

Списъкът може да се допълни с още много знайни и незнайни казионни синдикалисти, „работещи за благото на трудещите се“.

На въпросът на хилядите трудещи се какво правят тези синдикалисти в Бордовете, отговорът е кратък и ясен – правят пари.

Прикривайки се зад страха на хиляди насилствено направени техни членове, работят за личния си просперитет и благоденствие. Казваме насилствено, защото когато диркторът или началникът ти е от КНСБ или „Подкрепа“, едва ли имаш свободен избор къде да членуваш?!

За нас отговорът е ясен. Но, може би трябва техните членове да попитат шефовете на тези синдикални централи кога ще ги стигнем европейците, кога ще има и тук европейски доходи и европейски стандарт на живот /въпреки, че въпросните лидери отдавна са го надминали/, до кога ще служат на правителство, на олигархия, на работодатели?!

Хиляди пъти сме го казвали, че докато са тези казионни синдикати, ще си бъдем най-бедните, никога не можем да стигнем европейските доходи и стандарт, никога няма да се изпълнят исканията на лекари и сестри, на пощенски работници, на работещите във В и К сектора и пр.

Единственият изход е Закон за синдикатите, забрана да съществуват синдикати по този модел и след като са част от управлението на държавата, от политическия и от икономическия спектър, почти незаконно в банковия, техните лидери да декларират с какво имущество разполагат, как са го придобили, и ако е необходимо да отговарят пред Специализирана прокуратура. За да видят българските трудещи се какви хора уж им защитават интересите и да си дадат ясна сметка дали са казионни синдикалисти или пишман капиталисти /защото ако не им помага държавата и не им угаждат работодатели, те самостоятелен бизнес не могат да правят/, или просто са рекет-синдикалисти?!

Каквато държавата, такива и казионните синдикати…