Министър Ананиев и синдикати за пореден път излъгаха медиците! Избрана

Преди 3 години бившият вече министър на здравеопазването Москов щедро обещаваше увеличение с 20 % на заплатите на лекари и сестри в болници и спешна помощ, което така и не се случи.

Поредната лъжа в тази насока, от страна на министър на здравеопазването съвместно с КНСБ и КТ „Подкрепа“, е от края на миналата година, когато въодушевено обещаха как са подписали в отрасловия колективен трудов договор от началото на 2019г. заплатите на лекарите ще скочат с 250 лв., а на сестрите – с 200лв.

Да, ама не!

За пореден път лъжат и манипулират с колективния трудов договор за здравеопазването, че уж са договорили някакво увеличение на заплатите на медиците, но напрактика увеличението все си е толкова, колкото е увеличението на минималната работна заплата за страната. реално заплатите в сектора нямат нищо общо и са много под „благопожелателните“ размери, предвидени в отрасловия КТД.

Мизерното заплащане е повод квалифицирани кадри масово на напускат лечебните заведения и да бягат в чужбина, което ще доведе до затваряне на отделения и болници и лишаване на българските граждани от достъпно и качествено здравеопазване.

Категорично настояваме пред министъра на здравеопазването незабавно да бъдат изпълнени обещанията за увеличение на заплатите на лекарите с по 250лв., и заплатите на сестрите – с по 200лв. считано от 01.01.2019г. и спешни реформи в сферата на здравеопазването.

В противен случай, след 01.02.2019г. започваме организиране за провеждане на протести пред Министерство на здравеопазването и в страната.

Писмото тук