„Синдикат на докерите – пристанище Варна“ се присъедини към НС „Защита“ Избрана

Синдикат на докерите – пристанище Варна“, в който членуват повече от 300 работещи в „Пристанище Варна“ ЕАД, се присъедини към НС „Защита“ и бе създадена синдикална секция на НС „Защита“ в дружеството. Бе избрано ръководство на СС на НС „Защита“ в „Пристанище Варна“ ЕАД в следния състав: Председател – Васил Петров Гунчев, Секретари – Валентин Йорданов Костадинов, Диан Петров Маневски, Васил Йорданов Василев, Радка Василева Маймарова и Константин Цветанов Маймаров.

            На срещата присъстваха ръководството на СС на НС „Защита“ в „Пристанище Варна“ ЕАД начело с председателя г-н Васил Кунчев и председателя на НС „Защита“ г-н Красимир Митов, заедно с членове на Изпълнителния съвет на синдиката.

            На срещата бяха обсъдени редица наболели проблеми, пред които са изправени работещите в държавното дружество, които въпроси са идентични като във всяко едно държавно или общинско предприятие. Сякаш умишлено и това предприятие се води към загуба и фалит, може би за да бъде „подарено“ или отдадено на концесия за жълти стотинки на някои от приближените „обръчи от фирми“.

            Възниква въпросът защо именно за държавното предприятие „Пристанище Варна“ ЕАД секнаха договорите и намалява обема на работа?! Предвижда се и промяна на работното време, може би с оглед намаляване на разходи, чрез ограничаване на възнаграждението за нощен труд. Въпросът е, обаче, това ли ще спаси предприятието от колапс?! Естествено е да възразим срещу подобна глупост и затова, преди провеждането на срещата с ръководството на предприятието на 20.04.2021г.,, от „Синдикат на докерите – пристанище Варна“ ЕАД предвиждат провеждането на мълчалив протест пред административната сграда на предприятието.

            „Синдикат на докерите – пристанище Варна“ към НС „Защита“ настоява и за незабавна среща, както с ръководството на предприятието, така и с Президента на Република България, Министър-председателя и ресорния министър, с искане да бъде възстановена дейността на предприятието, да бъде гарантирано бъдещето на пристанището, работните места и доходи, както и да бъде подобрена организацията на работа. Защото не е тайна, че поради явно некомпетентно ръководство на пристанище Варна – Запад цари пълен хаос, работещите изнемогват и са подложени на неимоверно психическо и физическо натоварване.

            Не на последно място възниква въпроса – Защо и тук, в една специфична икономическа дейност, която би следвало да реализира прилична самоиздръжка, приходи и гаранции за работните места и трудовите възнаграждения на заетите, при това собственост на държавата,  е обречена на фалит, по подобие на всички държавни и общински предприятия?! В същото време, обаче, частните терминали, разположени в непосредствена близост, не могат да смогнат с договори и работа и са на печалба!? А някои „частни“ собственици на пристанища вече ще инвестират чак в САЩ, щата Небраска! Пак ще подпомагаме бедните американци. Преди с 3 милиарда за самолети, сега със завод за лекарства! Очевидно, ако не е икономическия колос България, американците няма да оцелеят!

           Ще очакваме бързи отговори, както от работодателя, така и от принципала, относно бъдещето на „Пристанище Варна“ ЕАД, бъдещето на работните места и доходите. В противен случай, докерите са готови за провеждане на ежедневни протестни действия, блокиране на Варна, както и на жълтите павета в Столицата за гарантиране на работните си места, доходите си и гарантиране бъдещето на държавното дружество „Пристанище Варна“ ЕАД.

 

Варна1

 

Варна2