Зрее бунт в софийска болница! Избрана

              Медицински център източва болницата!

            Поради лошо управление и безхаберие на държавата, миналата година националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация бе изправена пред фалит. Освен задължения към кредитори, заплатите на персонала не бяха изплащани с месеци. Натрупване на огромни задължения, неизплащане на заплати, ограбване на лечебното заведение, под зоркия поглед на световноизвестния финансист Ананиев…

          Персоналът на болницата учреди синдикална секция на НС „Защита“ в болницата и потърси нашето съдействие за разрешаване на проблемите и запазване на лечебното заведение, работните места и доходи на заетите.

            След протести на работещите и срещи в министерство на здравеопазването новият министър проф.д-р Константин Ангелов смени ръководството на държавната специализирана болница. Бяха изплатени дължимите трудови възнаграждения на персонала, бяха и разсрочени редица забавени задължения на лечебното заведение.

            Новият, макар и временно изпълняващ длъжността „директор“, успя за кратко време да укрепи състоянието на болницата и да успокои социалното напрежение. Интересно, обаче, къде през всичките тези години, през които тази държавна специализирана болница бе докарвана до колапс, къде бе получаващият си редовно заплатата представител на Държавата?!

          Или за министерство на здравеопазването не е било за цел оцеляване и оздравяване на болницата, а например безогледно разграбване на имоти, сгради, оборудване, трупане на печалби от ползване даром на безплатни източници на минерална вода?!

          След неколкократни срещи с временно изпълняващия длъжността „директор“ на болницата бе постигната договорка за увеличение на основните работни заплати на работещите в болницата. В това време, обаче, е факт избор на нов директор. Нито „стария“ напуска и не е освободен, нито „новия“ е назначен?! Като отговорен управленец, за да не провокира негативни последици за предстоящия да встъпи в длъжност нов директор на държавната болница, настоящият директор не подписва за вече договореното увеличение на основните заплати на работещите в болницата! Тук отново възниква въпросът с какво се занимава представителят на Държавата в ръководството на болницата, който за разлика от персонала няма забавяне и редовно си получава заплатата, който му изкарват точно тези, които са потърпевшите – онези с минималните заплати?!

       По този тревожен проблем сигнализирахме министъра на здравеопазването и очакваме неговата незабавна намеса и реакция. На срещата, която очакваме да проведем с него, ще поставим и един друг изключително съществен проблем, от който зависи бъдещето на държавната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация – До кога под зоркия поглед на държавата ще се допуска „източване“ и „ограбване“ на държавна болница и на труда на заетите в нея?! Защото, и настоящия Директор на болницата в момента призна на среща с наши представители, че „МЦ АКВА вместо да е в помощ на лечебното заведение източва болницата, т.к. болницата по договор продава медицинска услуга на МЦ“?! Може би по този казус е крайно време да бъде сезирана и Прокуратурата?!

           А иначе хвалбите и на Премиер, и на министър, на някакви национални щабове, как владеят ситуацията в умиращото българско здравеопазване край нямат!

      Но очевидно са поредните безпринципни и гнусни предизборни обещания на поредните некъдарни, бездарни псевдо-български държавници!

           Но това е поредният момент, в който медицински персонал от изправена пред фалит държавна болница ще бъде принуден да потърси правата си на труд и на достойно възнаграждение чрез ежедневни протести на жълтите павета и пред министерство на здравеопазването. Защото персоналът на НСБФТР заявява категорично, че ако до 15.03.2021г. не получат вече договореното увеличение на основните си трудови възнаграждения, след тази дата започват безсрочни протестни действия пред министерство на здравеопазването!