След протест на НС „Защита“ Министерство на здравеопазването отпусна 8млн.лв. за ремонт на „Александровска“ Избрана

Министър Ананиев е първият носител на наградата „Пинокио“!

 

След близо една година нечуваемост от страна на министерство на здравеопазването и министър Ананиев, се стигна до протест на медиците от „Александровска“, организиран от синдикалната организация на НС „Защита“ в болницата.

В последното си писмо НС „Защита“ категорично постави ултиматум на Министерство на здравеопазването, че ако до 06.11.2019г. не осигури необходимите средства за възстановяване и ремонт на болницата ще започнат безсрочни протести.

Може би на министъра не му се вярваше, че лекари и сестри ще излязат да протестират.

Но след като до тази дата средствата не бяха осигурени, протеста се състоя.

Явно, за да не се пренесе негодуванието пред министерството, парите бяха бързо осигурени и първия транш преведен.

На всички е ясно, че светкавичното осигуряване на необходимите средства за ремонт на „Александровска“ бе именно заради натиска от страна на синдикат „Защита“.

Отново си задаваме големия въпрос, защо в страната ни нещата не се случват чрез диалог, а всичко трябва да се случва след протести?!

Според изявленията на директора на „Александровска“ пред националните медии, ако протеста е бил с цел да бъдат отпуснати средства за ремонти на болницата, той е постигнал целта си и първият транш от 3,5млн.лв. вече са преведени.

От медиите чухме и странното изказване на министъра на здравеопазването, според който, хората вече на никой не вярват, изнервени са, не искат да работят повече в такива условия на труд и затова протестирали. И поради тази причина, забележете, министерството ще помогне.

Този човек продължава да се прави, че сякаш е от друга планета. Все едно тази болница не е държавна, не е на подчинение на министерство на здравеопазването, и той никога не е чувал за критичното положение на сградите и помещенията там, и че решенията на тези проблеми не са негово задължение?!

Ако на някой не вярват медиците, то това сте Вие, господин Министър!

Именно защото сте признат експерт по даването на обещания и тяхното неизпълнение, Вие имате честа да сте първият носител на нашата награда „Пинокио“, която синдикат „Защита“ ще връчва на хората от властта, които най-много лъжат.

Както обикновено, когато се правят протести срещу властимащи, КНСБ и КТ „Подкрепа“ и този път се скриха като мишки. Те не искали оставки на никой, те не били срещу никой, просто искали нещата да се случват.

Въпросът е защо толкова години нещата просто така не им се случиха?!

Защото са част от статуквото, независимо кое правителство на власт. Такава роля им е отредена още от сценаристите на прехода и до днес не смеят да се противопоставят на господарите си. Отново показаха, че проблемите на трудещите се не ги интересуват.

За пореден път НС „Защита“ показа, че в България има истински синдикат, който отстоява правата и интересите на заетите, и когато го правим заедно, резултатите са налице.

Министерство на здравеопазването и ръководството на „Александровска“ да не си и помислят, че са успели да ни залъжат и нещата спират. Ще наблюдаваме и следим какво се случва от тук нататък, и ако това е била поредната лъжа протестите ще изригнат отново с по-голяма сила.

Тук искаме да припомним на ръководството на болницата и министерството, че всички параметри в новия колективен трудов договор вече са договорени между социалните партньори и всяко забавяне на подписване на новия КТД не е в полза за никой. И за да не се получи отново, че хората не им вярват и затова излизат да протестират, призоваваме колкото се може по-скоро да го подписват и да не създават излишно социално напрежение и поводи за нови протести.