"Защита" отново пита лъжливото овчарче! Избрана

Още в края на миналата година министъра на здравеопазването и казионни синдикати се изцепиха как от началото на 2019г., с подписването на отрасловия КТД, заплатите на лекари и сестри се увеличават съответно с 200лв. и с 250лв.

Но се оказа, че това е поредния кьорфишек.

Неколкократно с наши писма попитахме защо не се изпълнява договореното в отрасловия КТД.

Обещанията и лъжите доведоха до поредица от протести, последният от които бе на 15 май.

Увеличението, което трябваше да се случи от 1 януари, към юни си остава само лъжливо обещание. Нямаме информация в нито една областна или университетска болница да са преведени от обещаваните 50 млн.лв.

Вместо обещаните десетки милиони лева допълнително, за да поразтакават още във времето вече шест месеца, измислиха някаква Методика.

Но това не пречи, както на министъра на здравеопазването, така и на премиера, щом се зададе поредния протест, да започнат щедро да обещават и да вдигат заплатите на заетите в здравеопазването.

Нито се представи тази Методика, нито бяха преведени обещаваните милиони лева на болниците, нито се вдигнаха заплатите.

Ако някъде са отпуснати малко пари, то е за да се спаси временно от фалит и затваряне някоя малка общинска болница. Но не и за увеличение на заплатите в сферата на здравеопазването.

Битката на лекари и сестри е за достойно заплащане, което да гарантира качествено здравеопазване.

Ако някой е ограбил общински, областни или университетски болници и е натрупал десетки милиони задължения, мястото му е в други институции, където може да ги направят директори на килии, но не и директори на тези болници и да се хвалят как спасяват българското здравеопазване.

С поредното си писмо настояваме до 10.06.2019г.  министър и премиер да отговорят кога ще изпълнят дадените обещания или ще продължават да играят ролята на лъжливото овчарче, защото след тази дата лекари и сестри, ръководството на Синдикат „Здравеопазване“ към НС „Защита“ заявяват готовност да предприемат и най-крайна мярка на протест – започване на гладна стачка. Защото е очевидно, че всякакъв диалог е вече изчерпан и не вярват повече на лъжливи обещания. Защото докато премиер и министър лъжат с години, българското здравеопазване достигна дъното.

Време е нещата да се променят.

Писмото тук