Проведена среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във връзка с феодалното управление на В и К дружества Избрана

По поставени от НС „Защита“ проблеми във В и К сектора и обявена гладна стачка на работещи от сектора на 18.12.2018г. бе проведена среща на ръководството на НС „Защита“ с министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Петя Аврамова, заместник-министър Николай Нанков и директор на Дирекция „Търговски дружества и концесии“ г-н Иво Кацаров.

Всички присъстващи на срещата заявиха желание да се търси решаване на проблемите, за да не бъде допуснато ескалиране на напрежението в началото на новата година.

Но, учудващо е, че хем министерството е принципал, хем не можело да се бърка в управлението на В и К дружествата, защото били самостоятелни, че не можели да им правят проверки, а трябвало да ги правят други институции?! Този факт, май потвърждава това, което повтаряме повече от година – че тези дружества са превърнати във феодални владения, чиито управители-феодали си правят каквото си поискат и се чувстват недосегаеми и безнаказани!

Поискаха ни доказателства за извършваните нарушения. По-очевидни доказателства от резултатите от извършени проверки на ИА „Главна инспекция на труда“, при които са констатирани конкретни нарушения на трудовия закон от управляващите „В и К – Сливен“ и „В и К – Бургас“, няма. От случилото се си правим два извода – че тези закононарушения са умишлени, защото се притесняват от присъствието на „Защита“, или не познават закона, заради което са допуснали тези нарушения на трудовото законодателство, което красноречиво говори, че не са за тези постове.

От извършените проверки от контролния орган ИА „ГИТ“ е видно, че работодателите в тези дружества са нарушили закона, което дава повод да бъдат образувани дела пред Комисия за защита от дискриминация и българския съд.

Министър Аврамова категорично заяви, че закона трябва да се спазва и че не правят разлика между отделните синдикални организации. Тук трябва да направим и уточнението, че има само една синдикална организация, срещу която се противопоставят работодателите, и това е „Защита“. Другите организации, които наричат „синдикални“, са всъщност работодателски.

Като доказателство за това е и въпросът: каква точно е „работата“ на Вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ като Председател на Съвета на директорите на „В и К – Бургас?! Синдикалист ли е работодател ли е?! Кои права защитава най-напред – на работещите, които членуват при него, или на работодателя?! И не ги ли превръща този факт в работодателска, а не синдикална организация?!

А, пък на предстоящия им Конгрес, ако го изберат за президент, може и освен председател на Съвет на директорите, да го направят и Главен съветник по въпросите на В и К сектора на Премиера Борисов?!

Ние ще очакваме да бъдат предприети конкретни мерки до началото на годината, за да не бъде допускано повече нарушаване на трудовото законодателство в тези дружества. В противен случай, протестите ще ескалират след празниците.

Остават отворени въпросите как се управляват тези дружества и дали точно затова не са им притесненията от „Защита“ – да не бъдат изкарани на показ нечии кирливи ризи?! Докога българите ще плащат непосилна цена на водата (а предстои и поредното увеличение), за да може тези феодали да си живуркат добре, а пък българите – нека си протестират?!