Синдикат „Защита“ готви национален протест Избрана

Press4

Българите се изнасят заради мизерно заплащане и нулева сигурност, твърдят синдикалистите

Национален синдикат "Защита" обяви готовност за протест на 27 октомври в София заради неадекватната подоходна политика на правителството и необоснования скок на цените.

Това съобщи председателят на синдиката Красимир Митов на пресконференция. Синдикалистите са готови и да блокират основни пътни артерии. Причина за недоволството им е отказът за диалог от страна на правителството по политиките за доходите на работещите, както и неадекватните реакции на правителството и отделни министри в него по проблема със скока на цените, предизвикан от покачването на цената на газа.

В момента алчни търговци и спекуланти взимат това, което българинът с кървав труд и пот изкарва, коментира Красимир Митов. Ако не бъдем чути, на 27 октомври излизаме на протест, посочи той. 27-ми е само началото, добави той.

В началото на септември от синдикат "Защита" са изпратили декларация до институциите и парламентарните групи във връзка с бюджета за следващата година, съдържаща искания за по-рязко нарастване на доходите, но получили отговор единствено от министъра на финансите, че през последните години доходите имат изпреварващ темп на нарастване спрямо производителността на труда.

Поискахме увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2019 г. на 750 лева, от 1 януари 2020 г. да стане 1000 лева, от 1 януари 2021 г. - 1200 лева, обясни Милена Атанасова, заместник-председател на синдикат "Защита". От синдиката искат още от догодина минималната пенсия да е 350 лева. Те настояват също минималната работна заплата за лекар да е 2000 лева, а за медицински специалист по здравни грижи - 1500 лева и смятат, че в бюджета има резерви за това, както и минимална работна заплата за металургия, машиностроене, химия, въгледобив и рудодобив, енергетика – в размер на 1200лв. От синдиката искат още контрол върху ценообразуването на стоките от първа необходимост и преструктуриране на държавния сектор. Данъци и цени растат непрекъснато, а заплатите и пенсиит ена хората практически са в застой, твърди председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов.

България се изнася заради мизерното заплащане и нулевата сигурност на гражданите, заявиха от руководството на „Защита“. Заради ниските доходи и ограничения достъп до здравеопазване вече напускат не само млади хора, а и по-възрастни, и хора с увреждания.

Има дълбока пропаст между представата на правителството за състоянието на икономиката и държавата и убеждението на хората, че живеят в състояние на крайна несправедливост, включително по отношение на доходите.

Разликата между доходите на българите и тези, на гражданите на ЕС, непрекъснато се увеличава, вместо да намалява, независимо от бодрите рапорти на министрите.

Затова, синдикатът ще подкрепи всяко намерение на отделните синдикални организации да воюват за правото на справедливо заплащане. В местните структури отдавна се трупа напрежение и желание за протести и дори гражданско неподчинение.
„Засега синдикатът опитва да предотврати блокирането на магистрали и ключови транспортни възли, но ако членовете решат, че търпението им е изчерпано, ние безусловно ще ги подкрепим“, заяви председателят Красимир Митов.

В същото време, още преди да се преприели каквито и да е протестни действия, член на синдиката от Търновско получил заплашително обаждане от местен полицейски шеф, в което му било обяснено, че е „млад човек“, който трябва да се пази и да се грижи за семейството си, а не да се включва в акции, които могат да му навредят и да доведат до тежки глоби и други щети. Името и телефонният номер на обадилия се са известни, затова синдикатът ще поиска МВР да провери кои е разрешил такъв тип „профилактиране“ да бъде проведено и защо.

„Нашите местни лидери просто си вършат работата! Живеем в ситуация, в която журналистте, които опитват да си вършат работата, ги намираме в храстите. Трябва ли да чакаме и синдикалистите да ги намираме там?!“, запита Митов. „В крайна сметка, ако гласът на трудещите се, които изкарват и парите не администрацията, не може да бъде чут п друг начин, ние ще предприемем и други, по-„гласовити“ действия“, добави той.

Press3