Печат на тази страница

Бойко бори 40 % скок на цените с 10 % увеличение на заплатите на държавните служители! Избрана

Изведнъж, от два дни, се събудиха националните медии и заедно с позабравени и изчерпани експерти, икономисти и синдикални статисти, които започват да омагьосват българския зрител как поредното увеличение на газта е неизбежно и какви компенсации трябва да се търсят, за да може българина да оцелее.

Понеже идват избори бате Бойко отсече – давам 10 % увеличение на заплатите на държавните служители! Само не разбрахме от къде – от джоба, от бюджета, или от фискалния резерв?!

Още не отшумял ценовия шок от м.юни, и пак поради същите причини, които българина прие мълчаливо за нормални, вече е факт, че този сценарий ще се повтори от 01 октомври.

Чудо трябва да стане КЕВР да се противопостави на алчните монополисти.

Българските управляващи разиграват цирк след цирк и въобще не ги е грижа какво се случва в държавата, а контролът над спекулантите отдавна е изпуснат.

Потресаващата истина е една – предстои нов ценови шок, от който българските граждани ще стават още по-бедни и още по-зависими от статуквото.

Припомняме на всички – и управляващи, и медии, и икономисти и български граждани, че още от пролетта непрекъснато алармираме, информираме и пишем за спекулативното увеличение на цените и за непрекъснатото намаление на покупателната способност на българите.

Още в м.юни, преди увеличението на цената на газта от 01 юли, беше налице 20 % увеличение на цените на стоки и услуги от първа необходимост – на хляб, на млечни продукти, на горива, на парно, на топла вода, на „Гражданска отговорност“ и др. без каквато и да е икономическа обосновка.

Три месеца по-късно промяната е, че с новото увеличение с 14% на цената на газта от 01 октомври, ръста на цените от 20 % ще набъбне на 40 %, а за някои като „Гражданска отговорност“ и на 100 %! И доходите на българина подължават да се топят под напора на инфлацията и нарастващите цени.

НСИ може да изкарва, каквато му разпоредят инфлация, но такава инфлация не е имало от 1996г.!

Един пример от магазин „Темаркет“ в София: Цената на 850гр. хляб „Добруджа“ в м.май тази година бе 0,95 лв., към 12 септември цената е вече 1,29 лв.! Както и да го смятаме – увеличението е 35%! А, от асоциации на хлебопроизводителите ни предупреждават и за предстоящо ново увеличение!

Призовавахме, че трябва незабавно да се спре спекулативното увеличение на цените и доходите драстично да се увеличат.

Вместо това, в момента ни предлагат компенсации за енергийните източници /ток, парно, твърди горива/ за социално слаби. Или иначе казано – работещите да платят два пъти сметката. Веднъж своята, и веднъж на така наречените социално слаби.

Това ни напомня на миналото – всички еднакво бедни. Или, както многократно сме казвали и споделяме мнението на един бивш министър, май Тодор Живков е възкръснал.

Защото 95 % от българското население са крайно бедни, а останалите 5 % политическа върхушка, олигарси и сенчести бизнесмени притежават милиарди в български банки и офшорки, частни самолети, яхти, дворци и вече започват да трупат пари в кашони, сандъци, чували.

Интересно, как го постигнаха това богатство, като непрекъснато твърдят, че е ниска производителността на труда, а българина е ниско квалифициран, необразован и мързелив?!

Ясно е, че всичко това е на гърба на българския народ. Който почти 30 години работи за минимална работна заплата при европейски цени на стоки и услуги.

И, дали някой от седемте милиона в страната и двата милиона зад граница им вярва?!

Изводите от всичко това са – тотален провал на управлението и пълен разпад на държавата!

Дано не се окажем лоши пророци, но това кото ни очаква е Жан Виденовата зима от 1996г., която все повече и повече отдалечава България от европейските ценности и европейския стандарт на живот.

Поради тези причини, бе свикан Национален синдикален съвет на НС „Защита“, на който бяха коментирани и анализирани всички тези наболели проблеми, и бе взето категорично решение, на управляващите да бъдат поставени конкретни искания с настояване за започване на преговори, в т.ч. за незабавно спиране на разрухата на Българската държава, защото е крайно време да заработят за държавата и народа, а не за шепа олигарси.

В противен случай, започваме подготовка за провеждане на национален протест след 15.10.2018г., докато не бъдат изпълнени конкретни искания, които до края на седмицата ще публикуваме на сайта на НС „Защита“.