Хвалбите на Бойко Борисов нямат край! Избрана

Медиите непрекъснато ни заливат с информация с изказванията на българския Премиер за невиждан икономически растеж, ниска безработица, нарастване на доходите, Западните балкани, което предизвика запитвания от стотици наши членове за нашата позиция по тези теми – вярно ли е, не е ли вярно, те ли живеят в друга държава, та не разбират хвалбите на българския премиер?!

Дали е вярно или не – с точните цифри разполага правителството. Ние разполагаме и боравим с фактите и мнението на нашите членове, които излагаме най-общо в следващия материал.

Невиждан икономически растеж, ниска безработица, нарастване на доходите, Западни Балкани

От една година българският министър-председател непрекъснато се хвали какви чудеса се случват в страната ни по отношение на икономически растеж, нарастване на доходите и Западните Балкани, и всячески се опитва да ни убеждава, че всичко е „по мед и масло“, че българите живеят в разкош и нямат никакви проблеми.

А, дали всъщност е така, трябва да го каже народа.

Темата за Западните Балкани интересува българските граждани, колкото ги интересува войната в Занзибар.

Ясно е, че нещата ще се случат, когато се покрият съответните критерии, и това изобщо не зависи от българския премиер, а от други и то когато се изпълнят условията им. Или, както обича той да казва: „Да се съберат Големите и да се разберат“.

А, и да се случат нещата, ползите ще са за държавите от Западните Балкани не и за България, нито западните ни съседи ще ни заобичат повече, даже няма и да благодарят.

По темата за невиждания икономически растеж, в интерес на истината, не виждаме чак каква е заслугата на правителството.

С този ръст от 3,8% ще ни трябват сигурно 20 години, за да настигнем Европа, и то при положение, че тя стои на едно място в развитието си.

И, всъщност, икономиката работи /предимно частния сектор/, защото работят Европейската и Световната икономики.

Правителството отказва да реформира държавния сектор, където неоправдано изтичат милиарди. И, изобщо не си дават сметка, че както предупреждават икономисти и експерти, ще дойде нова икономическа криза, като тази от 2008г.

И тогава един български премиер (май се казваше Станишев, който народа отдавна е забравил, освен Бойко Борисов) ни убеждаваше как кризата нас ще ни отмине, но всъщност десетина години не можахме да излезем от нея.

Една иконмическа криза в Европа, най-напред ще рефлектира в България и неминуемо ще последват години застой.

Като доказателство за това, че икономиката има ръст благодарение на външни фактори, а не на Борисов, са изнасяните данни от икономисти и експерти, че ръста на инвестициите е не само крайно недостатъчен, а и в последните години драстично намалява. И, няма как да има ръст и да сме конкурентоспособни без инвестиции в нови технологии.

Това, че външните инвеститори са предпазливи и не желаят да инвестират в България говори много – очевидно според тях няма нито политическа нито икономическа стабилност и сигурност.

Друг аргумент, че нещо не е наред, освен липсата на външни инвестиции, е и факта, че нашия бизнес предпочита да държи парите си в банкови сметки, но не и да реинвестира в производство. Може би защото се опасява някой да не реши изведнъж да им „национализира“ предприятието.

Така че, да се молим Европейската и Световната да продължават да вървят напред.

По отношение на „ужасяващо“ ниската безработица

Преди десетина години, когато работеше българската икономика, със същите мощности имаше 3,8 млн. заети и безработицата беше 10%.

Сега при същите мощности има заети 2,8 млн./видно е, че въпреки непрекъснатите хвалби за откриване на нови мощности и нови работни места, цифрата на заетите не нараства, а напротив – драстично намалява/

За да падне безработицата от 10% на 5% би трябвало да има ръст на заетите от порядъка на 1 млн., а не спад.

Истината е, че за тези 10 години стотици хиляди напуснаха страната и както продължават да бягат /сигурно заради прекрасните условия, в които живеем/ от България, съвсем скоро ще обявят и нулева безработица.

На 60 000 напуснали, 6 българи се връщат. И няма как да се връщат, след като доходите тук са 7-8 пъти по-ниски от Европейските.

По нарастването на доходите

Непрекъснато ни убеждават как доходите непрекъснато нараствали и имало ръст от 11 %.

Реалността, обаче, е друга.

Както вече казахме, държавния сектор продължава да не се реформира и да се ползва за хранилка за партийни протежета. Например, държавните БДЖ, „Български пощи“, „Напоителни системи“, Агенция за борба с градушките, здравеопазването, трупат стотици милиони загуби години наред и напрактика са пред фалит. Така че от тях никакъв приход не се вижда. Така напрактика е с почти всички държавни и общински предприятия. Ръст само в образованието – 15%. Но, защо само там, и какъв е ефекта - подобри ли се услугата, която ни се предлага?

В частния сектор, обаче, ръста не е повече от 6% – 7%, което е крайно недостатъчно, но явно е достатъчно за хазната и за държавните служители.

От близо месец премиера не се е хвалил с ръст на средната работна заплата. Мълчи си и след като от статистиката обявиха спад с 90 лв., и не чухме депутати и министри да са си намалили заплатите, за разлика от друг път, когато има ръст на средната работна заплата и веднага си увеличат и своите заплати.

Управляващите май не са съвсем наясно, че в бюджета освен приходи има и разходи. Както е и със всеки семеен бюджет.

Така че, няма какво да се хвалим с 10 % ръст на приходите за 2017г. /като от 2008г. до 2016г. рално нямаше никакво увеличаване на заплати и доходи/, след като същевременно разходите са нарастнали с над 30 % за 2017г. и първо полугодие на 2018г.

С 20% скочи цената на хляба.

С над 40% скочи цената на млечните продукти.

С от 20% до 100% скочи цената на водата в отделните региони.

С 20 % - увеличение на ток, парно, топла вода, а предстои и ново увеличение поради увеличението на цената на газта.

С близо 25% - увеличение на цената на бензин и дизел само за месец и половина.

С 30% се повиши цената на „Гражданска отговорност“ и се очаква ново.

С 1% се увеличиха осигурителните вноски.

Със 100% скочи цената на винетките /което явно провокира и със 100% увеличение на дупките по пътищата/.

Т.е., оказва се, че въпреки увеличение на доходите, реално жизнения стандарт на българите за една година е паднал с 20%.

Като прибавим към тази картинка фалиралото здравеопазване, пълното нехайство по този проблем на правителството, принудата здравноосигурените да си плащат, за да се лекуват, което допълнително натоварва разходите на домакинствата,

Освен икономическа емиграция, вече си имаме и здравна – хората бягат в чужбина, за да се лекуват,

Никаква външна сигурност, неспособност да защитим границите си,

Никаква вътрешна сигурност – никакво доверие в полицията и институциите, мутри се стрелят по площади, и абсурдните оправдяния на висшестоящи политици, че видите ли престъпниците били по-обучени от българските полицаи,

Като имаме предвид и последното бягство от затвора в Ловеч, очевидно вече само въпрос на желание на затворниците кога да си тръгнат от затворите,

Бягството на държавата от проблемите на гражданите,

Некадърността на държавниците да подготвят и един законопроект, та се налага майки да си пишат закони в защита на децата си,

Непрекъснатите протести на майките на деца с увреждания,

Протести на медицински сестри,

Протести на международни превозвачи, чиито интереси, въпреки обещанията, правителството не може да защити,

Протести на вътрешните превозвачи против Първо Частно Министерство на транспорта /късничко разбрали, че става въпрос за „Първо Частно Министерство на транспорта“ – то отдавна си е такова, и опасенията ни вече са, че вървим уверено към Първа Частна Държава/,

Свидетели сме на тотален провал на управлението и разпад на държавата.

Тези управляващи отдавна са вредни за българската нация и е крайно време да си ходят.

А, най-малкото да спрат да се хвалят и да дразнят българските граждани.

Защото е въпрос на време всички тези проблеми, които управляващите се правят че невиждат, не чуват и нехаят за тях, да акумулират в голям неконтролируем гняв и да бъдат позорно изгонени.