Алчни спекуланти ни сурвакат - правителството мълчи Избрана

Под мълчаливото наблюдение на правителството търговци-спекуланти ни подготвят поредното драстично увеличение на цената на електроенергията.

С писмо до Министър-председателя и Министъра на енергетиката заявяваме категоричното си несъгласие и настояваме за спешна намеса на Държавата да не бъде допуснато поредното драстично, необосновано и спекулативно увеличение на цената на тока за бизнеса и българските граждани.

В случай, че не бъдат предприети мерки и това бъде допуснато, призоваваме всички наши структури, членове и българските граждани да се включат в протестите, които ще организираме, и за които допълнително ще ги информираме.

Публикуваме писмото по-долу.

 

 

 

Уважаеми господин Министър-председател,

 Уважаема госпожо Министър,

Отминаващата 2017г. бе белязана с икономически растеж и ръст на производството в почти всички отрасли на икономиката, което естествено доведе до намаляване на безработицата, увеличаване на работните места, ръст на трудовите възнаграждения и значителни социални придобивки за работещите.

Тези факти, и обстоятелството, че почти всички предприятия в края на 2017г. имаха гарантирани и сключени договори за цялата следваща 2018г., оставяше впечатлението и надеждите, че 2018г. ще бъде една още по-добра година за икономиката и заетите.

Но, за съжаление, за пореден път сме свидетели, как точно когато потръгнат нещата в България, все ще се намери някой, който да попречи и стопира развитието на икономиката, въпреки, че в Европа и света икономиката продължава своето развитие.

Вместо това, българския бизнес, работещите и като цяло българските граждани са сюрпризирани с необосновани намерения на търговци-спекуланти за драстично повишаване на цената на електроенергията!

През годините непрекъснато бяхме „убеждавани“ колко и какво благоприятно действие ще има „свободния пазар“ на електроенергия. Това, обаче, очевидно в Европа е така, но не и в България, където явно са факт наличието на непрозрачни практики, манипулации и злоупотреби, след като се дава възможност за пореден път на спекуланти да препродават електроенергия, закупена от държавни предприятия, на почти двойни цени!

Това драстично повишаване на цените на електроенергията несъмнено ще има изключтелни негативни последици за българската икономика, за работещите и за българските граждани!

Като имаме предвид, че почти всички предпрятия в страната вече имат сключени договори за следващата година, в които естествено не е калкулирано новото предвиждано драстично увеличаване на цените на електроенергията, се оказва, че това отново ще бъде за сметка на доходите на работещите и на работните места!

Реална е опасността, в редица предприятия, особено в тежката индустрия, където електроенергията е значителна част от себестойността на продукцията, новите цени на електроенергията да бъдат „компенсирани“ със съкращаване на работни места, неимоверно полагане на извънреден труд, влошаване на условията на труд, намаляване на доходите и орязване на редица социални придобивки.

Това, обаче, ще бъде предпоставка за ескалиране на социалното напрежение и изостряне на взаимоотношенията между работодатели и работещи, съпътствано и от масови протести в цялата страна.

Като имаме предвид, че:

- реалната инфлация далеч не съответства на изнесените данни за 2017г., и че значително ще бъде надвишена предвиждата за 2018г. видно от релното увеличение на цените на стоки и услуги от първа необходимост;

- вече е факт драстично увеличение на цените на млечни продукти, в т.ч. увеличение със 100% на цената на маслото (незнайно защо, след като в този сектор се наливат милиарди лева субсидии);

- вече е факт увеличение на цените на услугите предлагани от мобилните оператори с близо 30%;

- факт е увеличение на цените на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ с близо 30%;

- предстоящо увеличение от 01.01.2018г. на задължителните пенсионни вноски;

- предстоящо увеличение от 01.01.2018г. с до 20% на цената на водата,

и като прибавим драстичното увеличение на цената на електроенергията първо за бизнеса, а след това и неминуемо за битовите потребители, са очевидни изключително негативните последствия за българските граждани.

Всичко това, обаче, ще ни върне години назад в развитието и е предпоставка за поредната криза в България и невиждана инфлация след 1997г.

Предвид изложеното, заявяваме категоричното си несъгласие с предвижданото драстично и спекулативно увеличаване на цените на електроенергия за бизнеса и битовите потребители, настояваме за спешна намеса на Държавата (защото става въпрос за електроенергия закупувана от държавните предприятия „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД и „НЕК“ ЕАД) да не бъде допуснато осъществяването на намеренията на търговците-спекуланти на електроенергия, както и предлагаме да бъде проведена среща с Вас, в удобно за Вас време, до 10.01.2018г.

В противен случай, за да съхраним работни места, за да запазим доходите на работещите български граждани, осигуряващи изхранването на семействата им, ще бъдем принудени да организираме и започнем ежедневни протести до окончателното решаване на проблема!

С уважение,

Председател:

/Красимир Митов/