Със свое писмо до министър Ананиев отново попитахме как са разпределени отпуснатите допълнително с Бюджет 2019г. 500 млн.лв., както и прословутите 30млн.лв. – дали въобще са отпуснати и как са разпределени.

Категорично сме против размотаването във времето за изготвяне на някакви методики, с които реално нищо няма да се реши.

На всяко размотаване ще отговаряме с протести, както и сме описали в писмото си, което публикуваме.

На предстоящия Национален съвет (на който ще присъстват, както  представители на здравния синдикат от цялата страна, така и от областни и браншови организации),  след като бъдат обсъдени редица проблеми касаещи почти всички сфери на обществения живот и икономиката, ще бъде взето решение за последващи действия на синдиката. Защото е видно, че унесени в преразпределение на благата и закупуване на луксозни имоти, управляващите не виждат, че държавата затъва всеки изминал ден

         По предложение на председателя на синдикат „Здравеопазване“ към НС „Защита“ – д-р Андрей Коцев, на следващият протест ще организираме футболна среща между работещи в здравеопазването и „Бистришките тигри“. Надяваме се тогава, заради голямата си заинтересованост и любов към футбола да се появи и Премиера. Срещата ще се състои на жълтите павета пред МС.

Цялото писмо тук

Protest-21032012 3НС "Защита" изпрати поредните си писмо до Президента на Република България, Министър-Председателя и Министъра на здравеопазването във връзка с белодробната болница в Пловдив. В писмото си синдикалистите уведомяват, че започват безсрочни протестни действия пред Министерство на здравеопазването, Министерски съвет и Президентството от 27.03.2013г. Писмото може да видите тук и тук

 

Повече от две седмици Общински съвет – Пловдив прави опити да ликвидира поредното болнично заведение в страната ни - „СБПФЗАЛ – Д.П.Кудоглу“ ЕООД. Още в началото НС „Защита“ заяви категоричното си несъгласие да бъде ликвидирано поредното, не какво да е, а уникално лечебно заведение. Лечебно заведение, което обслужва нуждаещите се не само от обл.Пловдив, но и от цяла Южна България.

Може би, заради „апетитни“ имоти „някой“ е решил да сложи ръка на нещо, което, обаче, е дар от един от най-големите дарители на България – Димитър Кудоглу – според който, в здравното заведение трябва „да намират на вечни времена изцерение и облекчение страдащите хора от най-опасните и заразни болести“!

НС „Защита“ прикани общински съветници от различни политически партии, да откажат да подкрепят внесеното предложение за ликвидация на белодробната болница на предстоящото заседание на Общински съвет Пловдив.

Очаквайте подробности.

KTD KTZM1В КЦМ АД  бе подписан нов колективен трудов договор. Работодателят - КЦМ АД за пореден път доказа, своята ангажираност към своите работници и служители. Въпреки всяка криза - социална, икономическа, политическа и пр. - в КЦМ АД бяха договорени увеличния на основните работни заплати, на допълнителни трудови възнаграждения, като например - за нощен труд, на средства за храна, социални придобивки и не на последно място - за допълнително пенсионно осигуряване. Демонстрирайки своята ангажираност към най-важния си ресурс - човешкия - работодателя пое сериозни ангажименти и да "отвори" отново вратите на  профилакториума за металурзите на Копривките.

 

На 19.03.2013г. от 11,00 часа ще бъде проведен протест против ликвидацията на белодробната болница в Пловдив. Протестът е организиран от областната синдикална организация на НС "Защита". Очаква се в простестът да се включат и пловдивските граждани, които са против закриването на лечебното заведение.

Областната синдикална организация на НС "Защита" се обяви категорично против решението на Общински съвет - Пловдив за ликвидиране на белодробната болница в града. Според синдикалните представители,белодробната болница в Пловдив е единствената не само за областта, но и за цяла Южна България. Прехвърлянето на дейността й към Университетска болница „Свети Георги" ще бъде в ущърб и ще се отрази крайно негативно на здравето и лечението на нуждаещите се. Предвиждането от общо 90 легла, в новото отделение, да има само 35, и то за активната фаза на туберкулоза, е крайно недостатъчно, имайки предвид нарастващите случаи на астма и белодробни заболявания. Непоемането на диспансеризацията, както и наблюдението на децата, които са в контакт с туберкулозно болни, е допълнителна заплаха за живота и здравето на нуждаещите се с белодробни усложнения.

Синдикалистите изпратиха писмо до Кмета на община Провдив, Председателя на Общинския съвет и Областния управител, в което категорично настояват, Общински съвет – Пловдив да преразгледа и отмени решението си за закриване на болницата, или Областния Управител да върне за преразглеждане това решение. Писмото четете тук

 

На 27.04.2017г. бе проведен Конгрес на Национален синикат „Защита“ . На Конгреса бяха дискутирани и поставени множество проблеми и въпроси, с които се сблъскват ежедневно работещите в различните сектори.

Проблемите, които поставят заетите са основно свързани с жизнения стандарт, несправедливо и недостойно възнаграждение на труда, нарушения на трудовото законодателство, злоупотреби с извънреден труд, колективното трудово договаряне, реалните възможности за осъществяване на синдикална дейност.

Предвид констатираните проблеми Конгресът реши, непосредствено след назначаването на новото правителство, да бъде поискана среща с всички ресорни министри и да бъдат изложени предложенията на синдиката по отношение на доходите, пенсионна и осигурителна система, предложения за промени в трудовото законодателство.

На Конгреса бяха приети промени в Устава на НС „Защита“ целящи повишаване ефективността на дейността на синдиката, сред които и обособяването на общински структури.

НС „Защита“ е единствения синдикат в страната, който прие като промяна в своя Устав и въвеждането на мандатност – участие в ръководството не повече от два поредни мандата.

Избраното ръководство на НС „Защита“ е в състав:

Председател – Красимир Митов

Заместник председател – Милена Атанасова

Секретар – Чавдар Манчев, председател на НС „Защита“ за обл.Пловдив и Председател на синдикалната организация на НС „Защита“ в КЦМ АД

Секретар – Георги Димитров, председател на НС „Защита“ за обл.Велико Търново и Председател на синдикалната организация на НС „Защита“ в „Аркус“ АД

Секретар – Живко Георгиев, Председател на НС „Защита“ за обл.Варна и обл.Добрич и член на ръководството на синдикалната организация на НС „Защита“ в „Солвей соди“ АД.

В свое писмо до новия Министър на здравеопазването – проф.Николай Петров, НС „Защита“ настоява, не само да бъдат изпълнени шумно прокламираните от бившя здравен министър обещания за 20% увеличение на възнагражденията на заетите в здравеопазването, но и да бъдат увеличени с още 20% допълнително, защото е недопустимо една медицинска сестра да работи за 500 лв., а лекар за 750лв. основна заплата!

„В последните две години, на фона на гръмко прокламирани „реформи“, здравеопазването в България се превърна в синоним на „хаос“, „разруха“, „безнадеждност“, както за заетите в сферата на здравеопазването, така и за пациентите.

И пациенти и гилдия бяха подложени и превърнати в заложници на припряни, експерименти, извършвани без каквито и да било предварителни разчети, анализи, предварително обществено обсъждане.

Заетите в болниците и в спешната помощ бяха щедро заливани с обещания за „драстично“ увеличение на възнгражденията, което така и не се случи, или стана факт за определен кръг от хора.

Тези неизпълнени обещания, обаче, демотивират и провокират напрежение сред работещите в сферата и прави невъзможно да бъдат задържани на работа квалифицирани медицински специалисти.“, се казва още в писмото.

Като имаме предвид, изключително тревожните тенденции с масово напускане на лекари и медицински сестри в цялата страна, невъзможността на болниците да извършват дейността си в условията на лимити и орязани бюджети, ограничаващи драстично приема и лечението на гражданите, очакваме от новия Министър на здравеопазването спешни действия и извършване на истинска реформа в българското здравеопазване.

Днес около 14:20ч.е станала тежка производствена авария в СТОМАНА ИНДЪСТРИ АД гр.Перник. Тежко са пострадали и с опасност за живота са двама работещи.

Според председателя на Синдикат ‘’Защита’’ в дружеството  г–н Красимир Стоянов, едни от основните фактори за трагичният инцидент са:неадекватно разпределение на човешкия ресурс и драстичния недостиг на квалифициран и обучен персонал на възлови места в производствения процес, което води до емоционално и физическо претоварване на пряко заетите в производствения процес, полагане на извънреден труд, напрежение и стрес. И това на фона на непрекъснато повишаващите се изисквания за произвеждане на все повече продукция и неадекватна поддръжка на производствените мощности.

Синдиката настоява за спешна  среща с ръководството  на дружеството на която да получи информация за причините за злополуките и какви мерки и действия смята да предприеме ръководството за предотвратяване, намаляване и ограничаване на риска за живота и здравето на работещите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!!!